Co je to med

Med je produktem včely medonosné, která sbírá nektar z květů nebo medovici z jejích producentů. Přinesený nektar nebo medovice je řídký roztok, který v této podobě zabírá velký objem, ale především není trvanlivý. Aby včely předešly znehodnocení své potravy, naučily se dokonalému způsobu konzervace - přeměně nektaru nebo medovice na med. Zjednodušeně řečeno včely je obohatí látkami z vlastního těla a po odpaření přebytečného obsahu vody je ukládají v plástech, kde dozrávají v med.
Podle původu je med rozdělen na KVĚTOVÝ - pocházející z nektaru květů rostlin a MEDOVICOVÝ - pocházející ze šťáv, které vylučují producenti medovice.

Označení původu ČESKÝ MED

Med květový

Je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých. Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém lékařství

Med medovicový

Je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin. Pro výrobu medovicového medu včely nesbírají nektar z květů, ale medovici z jejích producentů. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků. Medovicové medy zůstávají delší dobu v tekutém stavu, krystalizují v hrubých zrnech. Tento med je vhodný pro osoby s akutním nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.

Med pastový

Při pastování medu využíváme jeho přirozenou krystalizaci. Nejvhodnější pro pastování je květový med, protože krystalizuje rychle a výsledná pasta má lahodnou chuť. Pastování je vlastně řízená krystalizace, kdy pravidelným mícháním vzniká velké množství malých krystalů glukózy a fruktózy. Malé krystalky (pod 0,01 mm) se jeví jako pasta, která vyniká svou chutí, lehce se roztírá, nestéká z namazaných ploch a trvale si zachová svou jemně krémovou konzistenci. Při pastování se med tepelně ani jinak neupravuje, jedná se o šetrný způsob zpracování medu.

Zpět